Alharcha

Alharcha är ett grovt bröd från Marocko som passar till mycket. Man äter det till frukost med smör, ost och oliver eller med olivolja och honung. Eller med fetaost och sallad med  lök och tomat. Det är också gott till tagine grytor och bön- och linsrätter.

Hembakat bröd

 

Ingredienser (Ger en stor sats med ca 30 brödkakor men om du inte vill baka så mycket på en gång går det självklart bra att halvera satsen)

  • 2 kg vetemjöl
  • ½ kg rågmjöl
  • ½ kg grahamsmjöl
  • ½ dl salt
  • 1 dl olivolja
  • 5 muggar (12 till 13 dl) fingervarmt vatten
  • ett paket jäst
  • mannagryn

 

Beskrivning

Blanda vetemjöl, rågmjöl och grahamsmjöl i en djup skål. Gör ett hål i mitten och smula ner jästen i hålet. Tillsätt salt och olivolja. Häll på det fingervarma vattnet. Arbeta degen för hand eller med maskin. Forma bollar stora som apelsiner av degen och lägg  på en bricka. Använd gärna vatten så att det inte klibbar. Kavla ut varje degbit med mannagryn under och över. Lägg dem på en duk och låt jäsa under duk i ca två timmar. Värm ugnen till 250 grader. Gör hål med gaffel precis innan de ska in i ugnen. Grädda i ca 10 min. Man kan även grädda bröden i gjutjärnspanna på spisen.

 

Bildbeskrivning

 

25. oktober 2011 av Zineb
Kategorier: Bröd, Marocko | 3 kommentarer

Kommentarer (3)

  1. Vilken bra beskrivning! Jag gillar att se bilder hur det ska se ut steg för steg.
    Sofie

  2. Tack Sofie! Jag har fortfarande inte vågat mig på att baka bröden själv än. Men de var väldigt goda så det får nog bli marockanskt bröd snart.

  3. Hej
    Är det samma bröd som kallas ”batbot”?

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *