Couscous med lamm på traditionellt sätt – Tagine

Couscous med lamm på traditionellt sätt

Couscous är en vanlig maträtt i Marocko och hela nordafrika. Man kan smaksätta den på många olika sätt, tex kyckling med russin och lök, fisk och tomatsås eller lamm och grönsaker. Det går också bra att göra en helt vegitarisk couscous med valfria grönsaker.

couscous med lamm

couscous med lamm

 

Ingredienser

  • 1 kg couscous
  • vatten(se beskrivning)
  • olivolja
  • 1 kg lammkött (i bitar)
  • 5 st morötter
  • 1 st mellanstor kålrot
  • 1 st zucchini
  • 1 st paprika
  • 1 litet vitkålshuvud (helst färsk)
  • 1 st fänkål
  • 1 st aubergine
  • 4 bitar av pumpa
  • 2 lökar
  • 4-6 st mogna tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 tsk ras elhanout
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk paprikapulver
  • lite riven muskotnöt
  • 2-3 lagerblad
  • 1 tsk koriander
  • ett knippe persilja
  • ett knippe färsk koriander

Beskrivning

Tvätta lammköttet med ljummet vatten och låt vattnet rinna av i en sil. Häll couscousen i en skål. Sprid/fördela ca 2 muggar vatten, ca ½ dl olivolja och 2 tsk salt över couscousen. Lämna couscousen och skala och dela grönsakerna i ganska stora bitar(se bilderna). Dela vitkålshuvudet i 4 bitar. Hacka löken ganska grovt. Stek köttet lätt i olivolja tills det fått lite färg. Tillsätt salt och alla kryddor utom de färska och minska värmen. Blanda och om det blir torrt kan man tillsätta lite vatten (ca ½ dl). Tillsätt löken och när den börjar bli mjuk så häller man i ca 1 liter vatten.

Gå till couscousen och dela couscous-grynen med händerna tills grynen är fint fördelade och inte längre ihopklibbade.  När vattnet kokar lägger man couscousen i den övre kastrullen (en speciell couscous-gryta används, se bild). När man ser att ångan kommer upp genom couscousen låter man det ångkoka i 20-30 minuter. Sen tömmer man ut couscousen i skålen och fördelar 2 muggar vatten, 2 msk olivolja (om grynen klibbar ihop) och mer salt om det behövs. Lämna couscousen igen. Lägg i grönsakerna, först de hårda som tar längre tid tex morot och kålrot. Efter ca 20 minuter tillsätts resten av grönsakerna. Fördela couscous-grynen en gång till och låt couscousen ångkoka igen tills grytan är klar och köttet och grönsakerna är genomkokta. När couscousen är klar tömmer man ut den i skålen. Lägg i färsk hackad koriander och persilja i grytan ca 5 minuter. Smaka av med salt. Vill man ha starkare couscous så kan man grilla stark peppar på spisen (se bilden).

Forma couscousen till en skål på ett djupt uppläggningsfat. Häll över grytan och såsen i mitten. Servera med den starka pepparn och gärna lite filmjölk blandat med vatten i en tillbringare som måltidsdryck. Smaklig måltid.

Bildbeskrivning

19. juni 2012 av Ingrid
Kategorier: Couscous, Huvudrätt, Lamm, Marocko, Recept | Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *