Harira – soppa från Marocko

Den här soppan är mycket populär i Marocko. Man lagar den gärna på vintern, den är näringsrik och passar bra för mammor som ammar. Under Ramadan, fastemånaden, brukar man börja kvällens måltid med harira och dadlar.


Ingredienser

  • 1kg lammkött
  • 1 knippe selleri
  • färsk persilja och koriander
  • 5 dl kokta kikärtor
  • 3-4 dl gröna linser
  • 3 dl spagetti i små bitar
  • 3 st gula lökar
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl tomatpure
  • ca 2 liter vatten
  • svartpeppar 1½ tsk
  • ½ tsk ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 1½ tsk mild curry
  • 4 tsk salt
  • 2 tsk ras el hanout
  • 3 st lagerblad
  • 1 tsk gurkmeja

Dela köttet i små bitar och lägg i en stor kastrull. Dela selleri och lök i små bitar och mixa fint och lägg tillsammans med köttet. Rensa och skölj linserna och lägg i kastrullen. Fyll på med vattnet så att det blir lite mer än halvfullt. Koka allt tills köttet är nästan färdigkokt. Tillsätt tomatpure, alla kryddor, lagerblad och kikärtor och koka i 20 minuter. Vispa vetemjölet i lite vatten och rör ned i soppan. Sänk värmen och rör i soppan med en träslev så att det inte bränner fast i botten, Bryt spagettin i små bitar och lägg i soppan. Tillsätt persiljan och låt allt koka till spagettin är färdig. Lägg till sist i koriander och låt koka ytterligare 5 minuter.

Servera med pressad citron dadlar och msemmen (marockansk pannkaka ).

 

31. augusti 2011 av Ingrid
Kategorier: Huvudrätt, Marocko, Soppor | 8 kommentarer

Kommentarer (8)

  1. Det ser helt underbart ut! Kanske t.o.m. jag kan prova på att laga tack vare era fina bilder med instruktioner 🙂

    Ser framemot mera!

  2. Hej Jennifer, tack för din fina kommentar. Det kommer snart fler recept och mer bilder :).

  3. 3dl tomat pure? oj så myckeeet?!
    kan man istället krossade tomater el pressade tomater i konsv.burk?
    tack.

  4. Hej Sara och tack för din kommentar. Förlåt att svaret på din fråga dröjde så länge. Men det går bra att använda passerade(pressade) tomater på burk istället för tomatpure om man vill det. Det beror lite på hur stark tomatsmak man vill ha. Krossade tomater är inte lika bra eftersom det då blir bitar av tomater i soppan. Lycka till!

  5. God morgon!
    Funderade på dagens lunch här i Torrevieja, Spanien, och bestämde mig för Harira.
    Halkade in på er blogg och hittade en massa intressanta recept. Ska senare studera dem.
    Köpte en jättefin tagine i somras på varuhuset Stockmann i Helsingfors och kommer säkert att hitta ett recept för den.
    Men nu iväg för att handla ingredienserna till Harira-soppan och tack för ert recept.

  6. Soppan på Bergholmstorpet var supergod! Tänkte bjuda vänner nu på fredag. Hur många personer räcker receptet på harira till tror ni?

    • Hej Katja, är inte helt säkert men jag vill minnas att det var en rätt stor sats. Om man ser till mängden kött och vätska så kan man kanske tänka sig att det räcker till 8-10 personer. Men gör hellre för mycket och frys in det som blir över. Lycka till!

  7. I morgon ska jag laga Harirasoppa till min svåger som kommer från Agadir, hoppas den kommer att smaka

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *