Kanelbullar

Kanelbullen är ett svenskt bakverk och något som jag har ätit så länge jag kan minnas. Jag tycker inte så mycket om de kanelbullar som serveras på kaféer utan tycker att de hembakta och nybakta smakar bäst. Man kan fylla bullarna med annat än kanel och socker tex mandelmassa eller vaniljsocker och istället för mandel kan man strö över pärlsocker.

 

Grädda i mitten av ugnen

 

Ingredienser (ca 48 bullar)

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl socker eller vit baksirap
  • 50 g jäst (1 paket)
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk kardemumma
  • 14-15 dl vetemjöl

 

Fyllning

  • 100-150 g smör (rumsvarmt)
  • ½-1 dl socker
  • 2-4 msk kanel (beror på hur stark kanelsmak man vill ha)

 

pensling

  • uppvispat ägg
  • hackad mandel eller pärlsocker

 

Beskrivning

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till ca 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke. Häll på lite av degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt resten av degvätskan och salt, kardemumma och socker. Häll i nästan allt mjöl men spara lite till utbakningen. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanterna. Man kan arbeta för hand eller använda maskin. Lägg över en bakduk och jäs degen i ca 30 minuter.

Dela den jästa vetedegen i två delar. Kavla ut varje deg till en avlång platta på mjölat bakbord. Bre på rumsvarmt smör och strö på kanel blandat med socker. Rulla ihop rullen och skär i ca 2 cm tjocka bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt i bullformar och lägg dem på en plåt.

Jäs på plåten under en bakduk i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över hackad mandel. Grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter i 225-250 grader.
 

Bildbeskrivning

 

 

30. september 2011 av Ingrid
Kategorier: Kakor och bullar, Sverige | Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *