Makloba (upside down) – Tagine

Makloba (upside down)

makloba2

Makloba är en maträtt från Palestina och äts till vardag och fest. Lite speciellt med denna maträtt man lägger ingredienserna med kött och grönsaker underst för att sedan innan serveringen vända kastrullen uppochner.

Ingredienser

  • 2 kg lammkött (tex bog)
  • 3 auberginer
  • 1 kg potatis
  • 1/2 kg blomkål
  • 1 kg ris
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • matolja
  • salt
  • vatten

Kryddor

  • Kardemumma
  • Kanel
  • Kryddnejlika
  • Leniskrydda
  • Svartpeppar (hela korn)
  • Lagerblad

Sallad:

  • Sallad
  • Gurka
  • Tomat
  • Salt

 

Beskrivning

Tvätta köttet i vatten och lägg det i en kastrull. Tillsätt kryddor, hackad lök och vitlök samt salt och lite olja. Sätt kastrullen på spisen i 15 minuter på ganska hög värme så att köttet blir lite brynt. Tillsätt vatten och koka tills köttet är färdigkokt ca 45 minuter. Skär grönsakerna i ganska stora bitar och stek dem i lite olja. Koka riset halvfärdigt och tvätta det en gång till och släng vattnet. Lägg i de stekta grönsakerna i kastrullen, sen köttet och sist riset. Lägg nya kryddor (utom lagerblad) och salt och blanda med riset. Häll över köttets sås/vatten på  blandningen. Häll på 4 glas (ca 1,5 l) vatten och koka blandningen tills vattnet kokat in. Täck en rund form eller fat med folie, den ska vara stor nog att täcka kastrullen. Sätt den på kastrullen som ett lock och vänd hela grytan upp och ner. Servera med en sallad där alla ingredienser hackas fint och yoghurt.

 

 

11. december 2014 av Ingrid
Kategorier: Kryddor, Lamm, Palestina, Sallad | Kommentarer inaktiverade för Makloba (upside down)