Msemmen

Msemmen är en sorts marockansk pannkaka som man kan äta med honung till kaffet. Om man fyller dem med kött är de goda med sallad. Man kan också dela dem i små bitar och använda till reffisa.

Ingredienser

 • 2 kg vetemjöl
 • ca 6 muggar (8-10 dl) vatten (fingervarmt)
 • lite jäst (ca 10-15 g)
 • 2 dl mannagryn
 • ca 3 tsk salt
 • olivolja (1-2 dl)

Beskrivning

Häll mjölet i en vid och låg skål. Gör en grop i mitten av mjölet. Häll i ca 1 dl olivolja (spara resten till bakningen) i gropen. Värm vatten så att det är fingervarmt (ca 37 grader). Blanda jästen med vattnet, tillsätt salt och häll i gropen. Pröva dig fram till rätt mängd. Häll på mannagrynen och arbeta degen väl för hand. Den ska inte vara för fast. Ta olivolja på händerna och forma små bollar av degen (se bild nedan). Lägg bollarna på ett fat med olivolja på. Ta en boll och platta till den med fingertopparna. Använd mycket olivolja och dra i kanterna så att den blir så stor och tunn som möjligt. Den ska vara nästan genomskinlig. Vik in ena sidan och sen den andra så att den blir avlång. Vik sedan in de två kortsidorna så att det blir ett fyrkantigt paket med flera lager deg. Stek pannkakan i en stekpanna.

Servera som en pannkaka med flytande honung. Man kan också ha en fyllning i msemmen. Då lägger man i fyllningen innan man viker ihop paketet och får en slags pirog. Man kan tex ha en köttfärsröra som fyllning.

Bildbeskrivning

 

31. augusti 2011 av Ingrid
Kategorier: Kakor och bullar, Marocko, Pannkakor, piroger och pajer | 9 kommentarer

Kommentarer (9)

 1. Jag måste pröva att baka msemmen snart, det är så gott.

 2. Hej, spännande med en ny matblogg i området, om man nu kan kalla internet för ”område”:-)

  De ser goda ut de där pankakorna, men blir det inte väldigt många på 2 kg mjöl?

  • Hej Moma. Jag brukar alltid baka msemmen på två kilo mjöl. Då blir det 24-26 st. Jag fryser in det som blir över. när man tinar dem ska man inte använda mikron, då blir dom som gummi. Tina och värm dom i vanlig ugn istället.

 3. Jo det låter ju onekligen som en rätt stor sats, blir nog en hel del pannkakor 🙂 Kanske kan man halvera satsen eller så kan man ju passa på att fylla frysen.

 4. Hej!
  Var det de här pannkakorna som ni hade på Afrikadagen i Bagarmossen i september? De var så oerhört goda. Ungarna var alldeles tokiga i dem! Kan ni inte ha ett litet Tagine-café i biblioteket någon/några lördagar nu i vinter och bl a sälja de pannkakorna?
  Matilda

  • Hej Matilda vad kul att dina barn tycker om msemmen. Vi hade en liknande ide om att ha ett cafe någon gång i våran lokal. När cafeet blir verklighet så får våra blogg läsare veta först.
   /zineb

 5. Hej Matilda.
  Ja precis, det är samma pannkakor. Jag tycker också att de är himla goda. Låter som en bra idé med Tagine-café på biblioteket i vinter. Det borde ju gå att ordna 🙂

 6. Hej!
  Jag ser redan fram emot årets (2012) Afrikadag i Bagarmossen och hoppas att ni kommer med och gör lika god mat som senast! Årets Afrikadag blir lörd 8 september. Kolla vår hemsida http://www.afrikultur.se när det börjar närma sig. Matilda

 7. Hej! Så otroligt bra recept och beskrivning! Tänkte bara fråga hur dags ska man göra dem om man ska bjuda över gäster på middag, vill så gärna göra men har planerat att göra andra rätter också samma dag! Är det något man kanske ska göra mot slutet när alla andra rätter e klara?:)
  kraaam

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *