Odla vitlök

Vitlök är en krydda som används i många olika länder. Den kommer från Asien men den växer även i Sverige. I Sverige planteras vitlök på hösten eller tidigt på våren. Vitlök är bra för hälsan. Den kan till exempel hjälpa till att sänka högt blodtryck. Den kan också strykas på huden vid insektsbett. Om du vill odla din egen vitlök kan du göra såhär:

Vitlökar för odling

Vitlökar för odling

Ta en hel vitlök och skala den. Då ser du att den består av flera små bitar som kallas för klyftor. Ta en klyfta och stoppa den med spetsen uppåt ner i jord. Plocka bort allt ogräs från jorden innan du stoppar ner klyftorna i jorden. Tryck ner klyftorna så att de ligger 2 cm djup. Det ska finnas 15 cm avstånd mellan klyftorna. Vattna när alla klyftorna finns i jorden.  Om du planterar på hösten i din trädgård behöver du inte vattna så mycket mera. Men det är viktigt att du börjar vattna regelbundet på våren. Då börjar klyftorna att växa och av varje klyfta blir det en ny vitlök. Det går också bra att odla vitlök i en kruka inomhus. Det görs alltid på våren. Sätt krukan i en solig fönsterbräda. Vattna regelbundet och tillför då och då flytande växtnäring som du kan köpa i en affär. Vitlök skördas på sommaren. Det går att använda både de vita klyftorna och det gröna som kommer upp ur jorden.

Bildbeskrivning

20. oktober 2011 av Magdalena
Kategorier: Odla, Okategoriserade | 2 kommentarer

Kommentarer (2)

  1. Hej Lena. Jag har satt vitlök på mitt lantställe i november. När jag var där i helgen den 7-8 januari så såg jag att några lökar tittat fram redan. Detta beror väl på det milda vädret men vad händer med vitlöken och vad kan man göra för att skydda den?

    • Hej Ingrid!
      Vitlöken ska helst planteras i september/oktober, för då hinner den gro tillräckligt innan vintern slår sig ner i jorden med tjäle. Då behöver den inget skydd och klarar sig bra genom hård vinter. Den här vintern har varit mild, så förhoppningsvis har din vitlök hunnit gro tillräckligt trots att du har planerat den så pass sent. Vi får hålla tummarna, helt enkelt.
      Hälsningar! Magdalena

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *