Om bloggen tagine.se

Lamm - Tagine

Bloggen Tagine.se är en matblogg med mat från olika länder och kulturer. Vi vet inte riktigt hur bloggen kommer att utvecklas och exakt vilken mat som kommer att finnas här. Bloggen är en del av projektet Jalla Världen där vi med utbildning och praktik vill ge fler kvinnor tillgång till datorer och internet. Under hösten 2011 kommer vi att vara en liten grupp som samlas någon kväll i veckan för att arbeta med bloggen. Och just nu har vi många kvinnor från Marocko i gruppen och eftersom det Marockanska köket innehåller så mycket god mat så känns det roligt att börja där. Men under hösten kommer vi också att ha med recept på mat från tex Somalia, Mellanöstern och Sverige.

Här på Tagine.se ska vi samla recept på mat att laga både till vardag och fest, och gärna mat som fungerar i barnfamiljer. Och vi hoppas att människor från olika delar av Sverige och med rötter i olika kulturer ska hitta något här och gärna dela med sig av sina egna tips, knep och recept. Vi vill att så många som möjligt ska kunna följa recepten, både den ovane matlagaren och den som som inte kan så mycket svenska. Därför har vi många bilder med steg-för-steg instruktioner. Så småningom kommer vi även att göra enkla instruktionsfilmer på olika språk.

För den nyfikne har vi även en lite kort beskrivning till varje recept om var maten kommer ifrån och hur man brukar äta den samt då och då ett personliga minnen eller berättelser om traditioner och högtider. Namnet Tagine har vi tagit från namnet på en slag lergryta som ofta används i Marockansk matlagning. Det är en glaserad lergodsgryta med koniskt lock, vars utformning gör att ångan från maten fångas upp och droppar tillbaka på maten (se bilden). Självklart kommer vi att ha recept på tagine-grytor här.

Vi hoppas att du kommer att få glädje av våra recept och att du får många goda stunder i höst. Vänliga Hälsningar och varmt välkomna till oss på  Tagine.se

/Ingrid Paulsson och Zineb Rifi

 

 

 

Kommentarer (5)

 1. Hej Zineb!
  Var kan jag köpa en riktig tagini i Sverige?

  Med vänliga hälsningar

  Agneta

 2. Var kan jag köpa en lergryta för tagine i Sverige?

  Claes

 3. Hej
  Köpte just en på Rusta för bara 199:- till min dotter i julklapp. mesta för ja tycker den är fin 🙂
  Men är lite undrande, ställer man den på plattan eller inne i ugnen??
  Så Claes skynda till Rusta, fanns inte många kvar.

  //Lena

 4. I boken Ett land att dö i av den marokanske författaren Abdellah Taia läste jag om en tagine som bestod av lammkött, potatis, fänkål, inlagda citroner och oliver. Är det någon som har lagat den och vet något om proportionerna samt kryddning?

 5. Hej!

  Intressant blogg och viktig budskap!

  Jag är intresserad av mat lagan i lergryta och Tagine.
  Förs och främst vill jag veta hur man sköter om sin Tagine.
  Vilken är bäst att laga mat i, glaserad eller oglaserad Tagine?

  Med vänliga hälsningar
  Linnéa

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *