Om Ramadan

Just nu pågår Ramadan och för många i Bagarmossen är det årets viktigaste högtid. Därför uppmärksammar vi det i år med en fönsterutställning på Bagarmossens bibliotek vid Lagaplan.

Ramadan är den nionde månaden i det islamiska året. Under Ramadan fastar muslimer varje dag från gryningen till solnedgången och under den tiden får man inte äta eller dricka något.

Fastan under Ramadan är en av islams fem pelare och den är obligatorisk för muslimer enligt Koranen och Profeten Muhammeds sunna. Alla vuxna och friska muslimer ska fasta under Ramadan, både män och kvinnor. Barn, gamla, sjuka samt kvinnor som är gravida eller ammar behöver inte fasta under Ramadan.

Den islamiska kalendern är en månkalender och en månad i den islamiska kalendern är 29 eller 30 dagar. Under 2011 startade Ramadan den 1 augusti och slutar den 29:e eller 30:e augusti. Om man ser en nymåne på kvällen den 29:e dagen av Ramadan betyder det att fastemånaden är slut, om man inte ser en nymåne fastar man dagen efter också och Ramadan blir då 30 dagar.

När Ramadan är slut så infaller en av de största helgerna inom Islam som kallas för ”Eid ul-fitr”. Hela familjen går upp tidigt på morgonen, klär sig i fina kläder och går till moskén för det som kallas för ”eid-bönen”. Ibland är moskén så full av folk att en del får be utanför. Alla är glada, hälsar på varandra och kramas. Det är en dag av glädje och fest. Barnen får godis och presenter. Sedan brukar man hälsa på släkt och vänner, grannar eller ta familjen ut på olika aktiviteter.

Men fastan betyder inte bara att man ska avstå från mat och dryck under dagen. Som muslim ska man även försöka vara en så god människa som möjligt. Fastan gör att man lär sig ha tålamod. Man lär sig att tåla hunger och törst. Fastan gör att man känner hur de fattiga har det när de är hungriga. Man lär sig att vara snäll och att inte uppföra sig på ett dåligt sätt mot andra. Om någon säger något dåligt till en som fastar ska han/hon inte svara på samma sätt utan säga: ”Jag fastar, jag fastar”. Fastan är bra för hälsan. Den gör att magen kan vila och må bra.

I utställningen har vi samlat ihop lite böcker som berättar lite om hur man firar Ramadan och om islam. Och är du nyfiken och vill veta mer så är du välkommen in på biblioteket och läsa eller låna hem någon av böckerna.

islamguiden kan du som vill läsa mer om Ramadan och om islam i Sverige.

27. augusti 2011 av Ingrid
Kategorier: högtid och tradition | Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *