Pepparkakshus – en kär tradition med oändliga möjligheter

Här i Sverige har vi en tradition att baka pepparkakshus till jul. Den är inte så gammal som traditionen att baka pepparkakor utan kom hit under 1800-talet från Tyskland när bröderna Grimms saga om Hans och Greta blev känd här. Idag bakar vi alla möjliga sorters pepparkakshus. Arkitekturmuseet har varje år en återkommande pepparkakshus-utställning kring ett tema. För ett par år sedan hade även Bagarmossen en utställning med pepparkakshus. Den ingick i projektet Pepparkakshuset som handlade om hus och hem. Det var egentligen då som fröet till den här bloggen såddes och föreningarna SMAKA och Bagisgrannar lärde känna varandra. Tillsammans hjälptes vi åt att bygga moskén i Bagarmossen. Det byggdes även kyrkor, höghus, låghus och drömhus. I min familj brukar vi försöka hinna med ett pepparkakshusprojekt där vi enas om något att bygga. I år ska bi försöka oss på att bygga Hogwarts slott (och när det är dags kommer en detaljerad beskrivning på hur det gick här på vår blogg).

Moskén i Bagarmossen

Här har du ett recept på pepparkaksdeg som passar till byggprojekt av olika slag. Hur mycket deg som behövs beror ju på hur stort bygge du planerat att göra. Det går även bra att använda färdig deg men blanda i lite extra vetemjöl så blir resultatet bättre.

Ingredienser (pepparkaksdeg till husbygge)

  • 3 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 125 g margarin
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • 1 tsk
  • malda kryddnejlikor
  • 1 msk bikarbonat
  • 3 dl vatten
  • ca 1 kg vetemjöl (ca 17 dl)

Kristyr:

  • 1 äggvita
  • 1 tsk ättiksprit (12%)
  • 4 dl florsocker
  • karamellfärg om man vill ha färg på kristyren

Gör så här:

Blanda socker och sirap i en kastrull. Rör på svag värme tills sockret har smält, 10-15 minuter. Tillsätt margarinet och låt det smälta under omrörning. Häll över det i en degbunke och låt svalna.

Blanda i kryddor, bikarbonat och vatten. Arbeta in mjölet lite i sänder och spara ett par dl till utbakningen. Stjälp upp degen och arbeta den smidig med det sparade mjölet. Kavla ut degen ca 2 mm tjock. Skär ut dina byggbitar och grädda i mitten av ugnen 5-9 minuter (kortare för små bitar och längre för stora) i 225 grader. Låt kallna på plåten och lägg på galler.

 Inspiration

Inom kort kommer detaljerade beskrivningar om hur du kan skapa mallar, skära ut bitar, foga samman och dekorera. Men egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna. Låt dig inspireras och gör ditt eget drömbygge.

05. december 2012 av Ingrid
Kategorier: gemenskap, högtid och tradition, Jul, Kultur, Okategoriserade | Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *