Sambosa – Tagine

Sambosa

Sambosa är en slags degknyten som man fyller med kött eller fisk (tex tonfisk). De äts mycket i Somalia och under Ramadan är det tradition att äta Sambosa när man bryter fastan på kvällen.  Här är ett recept med köttfärsfyllning men pröva gärna andra fyllningar med fisk eller gör vegetariska sambosa.

 

Lägg upp på ett fat

Ingredienser

Degen:

  • 10 dl vetemjöl
  • 15 ml salt
  • 2 muggar fingervarmt vatten

Fyllningen:

  • 1,5 kg köttfärs
  • 2 st gula lökar
  • 1 stor purjolök
  • 2 knippen gräslök
  • 1 ½ tsk svartpeppar
  • 1 – 2 st grön chilipeppar (kan uteslutas om man vill ha det mildare)

Beskrivning

Blanda ingredienserna till degen och forma bollar. Ta tre bollar, kavla ut dem lite och lägg dem på varandra i lager med olja i mellan. Kavla ut tills degen är ca 1-2 mm tjock. Skär till kanten och dela hela i 4 bitar (se bilderna). Värm upp en stekpanna (gärna teflon) och sänk sedan till medelvärme. Lägg varje bit i stekpannan utan fett en stund(ca 1-2 minuter) och vänd så båda sidor blir värmda. De ska inte bli stekta. Ta upp och separera de tre lagren så att du får 3 mycket tunna bitar från varje. Lägg i en handduk. Gör likadant med alla bollar.

Blanda klister av mjöl och vatten i en liten skål. Lägg ut en degbit och gör en strut med klistret så som bilderna nedan visar. Ta upp struten i handen, fyll på med lite av köttfärsröran. Vik in den främre kanten över fyllningen och dra ut den bakre kanten och sätt klister på den utdragna fliken. Dra över fliken och se till att den täcker hela sambosan. Foga samman och se till att det inte blir hål i hörnen. Det är lite pilligt.

Fyll olja i en stekpanna ca 2 cm djupt. Hetta upp på hög värme och lägg ner degknytena försiktigt. Låt friteras på hög värma tills de fått en gyllengul färg. Ta upp och låta rinna av i ett durkslag.

Servera som prioger tex med en sallad. Sambosa är också bra att ha med på utflykten.

Bildbeskrivning

17. januari 2012 av Ingrid
Kategorier: Köttfärs, piroger och pajer, Somalia | Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *