Tagine med lamm och grönsaker

Ingredienser

  • 1 kg lammkött
  • olivolja
  • 3-4 tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk rödpeppar (paprikapulver)
  • ½ tsk ingefära
  • 4 potatisar
  • 3 morötter
  • 1 kopp haricot vertes
  • 1 dl gröna ärtor
  • 2 lökar
  • 2 st små ljusa squash
  • 2 tomater
  • färsk koriander

 

 

 

Beskrivning

Skala potatis och morötter och dela dem i små bitar (se bilder). Skala löken och dela i små bitar. Tvätta köttet, låt vattnet rinna av och dela i bitar. Sätt Tagine (lergrytan) på plattan på låg/medel värme. Häll olivoljan i tagine och lägg i köttet tills det fått en ljus stekyta. Lägg i kryddor, salt och lök. Sätt på locket och tillaga på låg värme tills köttet är nästan klart. Tillsätt morötter, sen potatis och stå i 10-15 minuter tills de är halvkokta. Sätt i haricot verts, gröna ärtor och tomater. Höj värmen något och koka tills allt är genomkokt. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg i hackad koriander och koka 5 minuter till. Servera med oliver, grillade chilipeppar, sallad och bröd (Alharcha). Har du ingen lergryta går det lika bra med en vanlig gryta, helst av järn.

Bildbeskrivning

07. juni 2012 av Zineb
Kategorier: Huvudrätt, Lamm, Marocko, Tagine | 10 kommentarer

Kommentarer (10)

  1. Roligt med recept! Har fått en lerform för tagine av en släkting. Nu kan jag pröva!!

  2. Roligt med recept! Har fått en tagineform av en släkting. Nu kan jag prova!!

    Tack!

  3. Hej! Jag har en fråga om tagine-grytor. Jag har en oglaserad taginegryta och hon jag köpte den av sa att jag absolut inte fick sätta den direkt på plattan på spisen och att jag max fick ha den på 100 grader i ugnen. När jag följer hennes instruktioner blir inte grytan tillräckligt varm för att fräsa lök och sådant och jag får svårt att få grönsakerna genomkokta eftersom temperaturen är så låg. Jag har en spis med gjutjärnsplattor. Vad tror ni? Kan jag tillaga rätten i min taginegryta direkt på spisen som ni gör i receptet ovan? Eller går det bara om man har gasspis?

    Vänliga hälsningar
    Sofia

    • Hej Sofia, så här kan du göra. Om tagine-grytan är ny så ska den läggas i blöt över natten innan den används. Sätt tagine med lite olja i på plattan och ha medelhög värme(6 om spisen har 12 grader, 3 om det finns 6 steg). När grytan och oljan är tillräckligt varmt ska det gå bra att lägga i kött, kyckling, lök eller vad man nu ska tillaga. Om det behövs kan man höja något steg. Lycka till!

  4. Hej Sofia. Jag måste fråga Zineb för hon vet precis hur man ska göra med taginegrytan på en vanlig spis. Jag tror att hon brukar ha den på en vanlig spis på hyfsat låg värme och att det då går bra. Tror också att hon lägger grytan i blöt innan hon lagar mat i den. Men vi återkommer så fort jag pratat med Zineb så får du ett bättre svar på din fråga.

  5. Hej, om man vill laga mat med Tagine och har induktionsspis, vad göra..?
    Har ni tips på var man kan inhandla en bra Tagine..?

    • Hej
      Nu tror vi att vi har hittat svar på din fråga. Man måste nog ha något emellan tagine och induktionshällen, den här plattan borde fungera bra. Vi har inte själva prövat att laga mat med tagine på en induktionshäll men detta borde fungera fint. Lycka till!

  6. Hej hej! Ser att kommentarerna är något år tillbaka men kan inte låta bli att lägga en kommentar ändå

    • Hej Cajza, tack för din kommentar. Det är sant, vi har varit lite inaktiva under en rätt lång tid men vi har fortfarande ambitionen att göra fler recept till bloggen så vi hoppas att vara lite mer aktiva snart.

  7. Jättebra att lära sig hur man förbereder grytan. Om man låtit grytan ligga i blöt första gången över natten. Behöver man böta den varje gång man ska laga något? Fast rätare tid?
    Min gryta är inte oglaserad.

Lämna ett svar till Sofia Avbryt svar

Obligatoriska fält är märkta med *